Schaak Vereniging

Waalwijk

SV Waalwijk, schaakvereniging voor Waalwijk en omstreken

Home Informatie Competitie Jeugd Galerij

Oudenbosch > Etten-Leur, kilometertje of 10 !!


Wat is dat nou voor een titel van een schaakverslag hoor ik u denken.

Simpel, Barry woont in Oudenbosch en dus had ik een beroep op hem gedaan. Want door heel dat corona gedoe heeft hij de laatste jaren niet veel geschaakt. Verwacht er maar niet teveel van want ik geef het ene na het andere stuk weg was zijn “advies” aan mij nog, maar een blik op Chess.com leerde mij dat hij inderdaad weleens wat weggaf maar dat het hem steevast in Rapidpartijtjes gebeurde. Geen paniek dus.

Verder met min of meer het vaste team Wim, Robert en ik op weg naar Etten-Leur om tegen het plaatselijk tweede team van Staunton te spelen.

Qua rating moest winst mogelijk zijn maar met 2 nul gerate spelers weet je het nooit. En ze stonden voorafgaand aan de derde ronde niet voor niets achter ons als tweede gerangschikt met slechts één matchpunt minder dan wij.


Een mooie schaaklocatie. Konden wij in Waalwijk zoiets ook maar vinden.

En, in tegenstelling tot de regiofinale van de Schaak-Off een week geleden, stond de verwarming nu wel aan. Gelukkig maar want het was 26 november best fris.

Gezellige mensen, zelfbediening aan de bar maar Tamara (speelster van hun eerste team dat die ronde vrij was) nam de bediening op zich. En dan die prijzen? Stond in dubio om meteen maar met een fles Hertog Jan à €1.50 te beginnen, maar heb dat toch maar niet gedaan. Eerst maar eens winnen of in ieder geval gewonnen staan. Dat zou Wim later opbreken.


Barry speelde op bord 2 met de zwarte houtjes tegen Eric Bolier (ELO 1583)

Op 1. d4 reageerde Barry met het Hollands 1. – f5 waarop Eric de Lg5 variant speelde.

Daar kun je weleens iemand mee verrassen.
De verleiding is 4. – f4 5. e3 e5 6. exf4 exf4

7. Lxf4 gxf4 8. Dh5+ Ke7 9. De5+ Kf7 10. Lc4+ en de stukken kunnen weer terug de doos in.


Maar Barry verras je daar niet mee en speelde rustig 4. – Pf6En kijk dan eens wat er na 30 zetten op het bord is gekomen. Allerlei penningen en dreigingen hebben ervoor gezorgd dat wit geen vin meer heeft om te verroeren. Het is aan alle kanten uit en met 30. – g3 is dat het simpelst. Maar Barry speelt het profylactische 30. – Tf1!! Ook uit natuurlijk en 3 zetten later was het eerste punt een feit.

Ik speelde op bord 4 tegen Wim den Ouden, zonder rating dus ik was gewaarschuwd. Wim ging voor de London opstelling maar koos, heel vreemd, voor Lb5 en directe vrijwillige ruil op c6.

Tja, dat gaf een eerste indicatie want vrijwillig je goede loper ruilen tegen een paard? Niet veel later vergat hij om h3 te spelen om zijn “slechte” loper die door het London systeem een “goede” loper was geworden te behouden. Dus na Ph5 ging die er ook af.

Dat was de tweede indicatie dat er wel wat te halen viel voor mij. De derde indicatie volgde meteen. Op g3 sloeg Wim niet met de h-pion maar met de f-pion terug.
Lopers tegen paarden. Ook bij mijn partij kwamen er allerlei dreigingen met penningen op het bord. Daardoor heb ik inmiddels al een paard veroverd en deze stelling kwam na 29. Txf3 op het bord.

Kijk eens naar die machtige lopers!!

Om de druk op de witte monarch te verhogen besloot ik tot 29. – De8 met aanval op a4 en na 30. b3 h5!!


Er volgde nog 31. e4 hxg4+ 32. Pxg4 Dh5 33. exd5 Lxg4 en Wim besloot dat het genoeg was.


En zo werd het al 2-0 voor ons.Er was nog een déjà vu van mijn partij uit de eerste externe ronde tegen OSV > CLAIM!!

Wim speelde eerst 33. Pxf6+ maar dat paard staat natuurlijk gepend. Inmiddels weet ik dat je dan helemaal geen winst kunt claimen en dat deed ik dan ook niet.


Ondertussen hadden Wim (de onze) en Robert zeer goede tot gewonnen stellingen op het bord getoverd. Robert wilde wel weer eens een keer met wit spelen en zodoende had ik hem op bord 3 geposteerd. Tegen Daan van Ommen (ook al zo’n rating loze en dus gevaarlijke speler) kwam Robert vanuit een soort van Philidor na 19 zetten in de volgende stelling:
20. e5 en het is uit.

20. – dxe5 21. fxe5 Lg5 22. e6 en toen schrok Robert van 22. – Le3+ en speelde 23. Kg2 fxe6 24. Lc6 (gelukkig zat die er nog in) Dd6 25. De4 maar staat dan gewoon een pion achter. Gelukkig ruilde Wim de zware stukken en het resterende ongelijke lopereindspel was potremise.


Maar ja, als je de dame aanvalt kun je een schaak gevend stuk er ook gewoon afslaan mits die niet met de dame terug geslagen kan worden!!


Dus 23. Txe3!! fxe6 24. Lxe6+ Dxe6 25. Dxf8+ Txf8 26. Txf8+ Kxf8 27. Txe6 en de stukken kunnen terug de doos in want je staat een toren voor. Maar de winst is met 2 ½ - ½ binnen.


Onze kopman Wim bewees gisteravond maar weer eens een behoorlijk potje te kunnen schaken. Winst tegen Ad in de interne competitie. (Door al het voetbal was ik nu pas in staat om het verslag af te maken.) Het begon echter al met een GIGA probleem. Hoe schrijf ik de naam van mijn tegenstander? Wim besloot het bij Yoshi te houden.

Ik zal een poging wagen (hoop dat het goed is) Yoshi Martodihardjo-Bink met een ELO rating van 1542, en teamleider van Staunton 2.

Wim staat al geruime tijd gewonnen en Barry en ik waren aan onze tweede Hertog Jan begonnen, Robert aan z’n eerste (want was net klaar) besloot ik Wim ook maar een biertje aan te bieden. Met een grote glimlach werd die aanvaard want wat kon hem nog gebeuren?

Nou, dat zal ik u vertellen.
Yoshi heeft zojuist 35. - Tf8 gespeeld en nu is de winnende zet 36. Db4 met de dreiging Dd6 eventueel voorafgegaan door een gaatje te maken met h3.

Maar Wim besloot het anders te doen en speelde 36. Pf3? En dat is nu juist de verliezende zet. Ziet u hem?

Juist, 36. – Lf1!! en Wim moet een kwaliteit geven om niet mat te gaan. Ouch, toch te vroeg begonnen met dat biertje?


Niet veel later, door een foutje van Yoshi, wordt de vrede getekend met remise door eeuwig schaak.


Slotstelling met remise.

Toch staat Wim weer gewonnen want hij kan gewoon h3 of h4 en dan Pf3 spelen.

De crux is dat zwart de d-pion niet nogmaals aan kan vallen zonder e6 los te laten.


Een mogelijk vervolg zou kunnen zijn:


43.h3 Tf8 44.Pf3 Dc7 45.Dxe6+ Kg7 46.Dd5 Dc1+ 47.Kh2 Df4+ 48.Kg1 De3+ 49.Kf1 Dc1+ 50.Kf2


En wit wint.Al met al een keurige 3-1 winst en we liggen nog steeds op kampioenschapskoers.

Zaterdag 17 december gaan we op bezoek bij onze vrienden van De Kentering. Een aantal van onze leden heeft daar aan het zomerschaak mee gedaan en het was schijnbaar bijzonder gezellig.

Wederom een gevaarlijk team dat qua rating misschien allemaal net wat minder is maar een gewaarschuwd mens, Wim krijgt GÉÉN bier meer tijdens zijn partij, telt voor twee!


De stand na de derde ronde:


 NBSB zaterdag 1b  Na de 3e ronde

  Gespeeld MP BP

1 Waalwijk 2 3 6 9,5

2 SG King 3 3 3 6,5

3 De Kentering 3 3 3 6

4 SV Staunton 2 3 3 6

5 SV Dubbelschaak97 3 2 2 3,5

6 OSV 4 2 1 2,5

7 De Stukkenjagers 8 2 0 2Groet,

Hans